Een cake vindt bijna iedereen lekker. Er zijn duizenden combinaties mogelijk qua smaak. Het begint natuurlijk bij de vanille, de basis. En daarna zijn er geen grenzen voor smaak of twist.
Hierbij mijn favoriete cake, inspiratie van Raymond Blanc, maar dan wel met een beetje meer ruim, natuurlijk volgens mijn roots!
Ik zou zeggen grijp de citroenen en ga aan de slag met deze smeuïge baksel.
Lemon Cake
Gewoon een cake? Ja, maar dan met een twist van abrikoos en citroen. En de heerlijke rum!
Ingrediënten
- 5 eieren maat M
- 300 gr witte basterdsuiker kan ook fijne kristalsuiker zijn
- 140 ml slagroom
- 3 citroenen, de rasp ervan
- 50 ml rum
- snufje zout
- 80 gr ongezouten boter of olijfolie
- 240 gr bloem voor patisserie
- 1/2 theelepel bakpoeder
Voor de glazuur
- 3 lepels abrikozen jam
- 1 citroen, de rasp en ook het sap
- 150 gr poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden. Beboter een brood/cakebakvorm en bestrooi met een beetje bloem of bekleed met bakpapier. Hoe? Kijk hier voor het Bakvorm invetten en bekleden met bakpapier – https://rutgerbakt.nl/bakhulp/how-to-bakvorm-invetten-en-bekleden-bakpapier/.
- Klop in een grote mengkom de eieren, suiker, room, citroenschil, rum, zout en boter door elkaar.
- Zeef de bloem en het bakpoeder in een aparte kom en klop het dan door het eimengsel tot je een glad beslag hebt.
- Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak in de oven gedurende 50-60 minuten, keer halverwege de baktijd. De cake is gaar als een in het midden gestoken mes of een satéprikker er schoon uitkomt.
- Haal de cake uit de vorm, stort hem op een afkoelrek en laat hem 10 minuten afkoelen. Hierdoor kan de stoom ontsnappen voordat je de cake glazuurt. Laat de oven aanstaan.
- Bestrijk de cake met de opgewarmde abrikozenjam en laat vijf minuten staan terwijl je het citroenglazuur maakt. Meng hiervoor het citroensap, de schil en de poedersuiker goed door elkaar. Verwarm het glazuur in een kleine pan of in de magnetron tot de suiker is opgelost en een siroop vormt. Breng aan over de cake en laat het een paar minuten opstijven.
- Plaats de geglazuurde cake in de oven op een bakplaat, zet wel de oven uit en laat 3-5 minuten staan om het glazuur te drogen en doorschijnend te maken.
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem serveert.