Appelgebak uit Wenen

2.3K

Wie had het ooit gedacht dat zulke bijzonder dagen mijn tot vandaag zouden vullen met warme herinnerringen? Vooral het warme appelgebak.

Vroeger, toen ik nog een klein meisje was, opgroeiend in Bratislava in het tijdperk van socialisme, was het mijn een raadsel hoe de wereld buiten de grenzen er uitzag.

Als veertienjarige tiener mocht ik voor het eerst naar Wenen toe. Dat was het jaar nadat de muren in Berlijn vielen en zo ook het doek van socialisme. In een bus volgeladen met licht transpirerende klasgenoten, vooral jonge meiden, gillend en gierend van de opwinding, reisden we af om de wereldse stad te ontdekken.

Zelf dacht ik toen redelijk vloeiend de taal van de schnitzels te spreken en voelde ook een lichte opwinding. Ik kan de wereld aan!

Nadat we de verplichte rondjes langs de bezienswaardigheden achter de rug hadden, op je 14e is dat natuurlijk niet zo interessant, gingen we in groepjes de stad onveilig maken.

Met een paar schilling op zak, gingen mijn vriendin Enya en ik on tour. Al onze klasgenootjes holden met hun centjes richting de mooimakers spullen. Lippenstiften met glitters of kitsch oorbellen scoren. Wij vonden dat toen niet zo interessant.

Ons pad leidde naar een Konditorei. Een Kaiserbrötchen met Schinkenspek en een Apfelkuchen Wiener Art (appelgebak). Hemels! Met een glaasje water erbij, om centjes te besparen natuurlijk. Smullend, genieten voelden we ons even volwassen en stoer.

Met een voldaan gevoel vroegen we keurig om de rekening. De iets bekakte bedienende dame met een zwaar accent legde het stukje papier voor ons neus neer. We keken naar het bedrag. We keken nog een keer, maar het bedrag stond er echt. Iets te duur. We leegden snel de inhoud van onze beurzen op de tafel en telden zenuwachtig de muntjes. Het gezucht van de bedienende dame maakte het nog erger. Wij kwamen vijf schilling tekort.  

‘Und jetzt!?’ – vroeg de heks, gevolgd door een gebrabbel die wij niet konden thuisbrengen.

Met mond vol tanden zaten we daar tot de hoofdober op ons afkwam. Hij wuifde met zijn rechterhand dat we moeten wegwezen. We pakten onze biezen, schreeuwden een bedankje uit en stuiterden naar buiten toe. Onze benen namen de hoogste versnelling en een paar straatjes verderop kwamen we pas tot stilstand door de kille winterlucht. Het lachen en gieren wisselde zich af met wat tranen van de ontlading.

Pas jaren later kwamen we achter dat onze Konditorei bij een 5 sterrenhotel hoorde. Vandaag de dag denk ik graag terug naar deze naïeve avontuur. Wat me het meeste bijbleef was het heerlijke appelgebak. Apfelkuchen Wiener Art.

Vandaar deel ik met jullie onderstaand recept. Geniet ervan!

Wil je andere zoetigheden bakken. Klik dan hier.

Appelgebak uit Wenen (omgekeerde appeltaart)

Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten

  • 150 gr volkorenmeel
  • 125 gr zachte roomboter
  • 50 gr suiker
  • 1 snufje zout
  • 1/2 citroenrasp
  • 3 eieren, maat M
  • 3 el melk
  • 200 gr notemix – walnoten, pecan, hazelnoot en/of cashew
  • 100 gr suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
  • 50 gr gesmolten boter
  • 3 el rum – optioneel 🙂
  • 3-4 grote appels, ik gebruik goudrenetten
  • 2 el citroensap
  • slagroom of bolletje vanille-ijs voor bij het opdienen

Instructies

  • Bekleed de taartvorm (26 cm diameter) met bakpapier en vet de randen in.
  • Hak de door jou gekozen notenmelange grof, verdeel in de vorm, bestrooi met suiker, vanille suiker of extract en besprenkel met gesmolten boter.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Verdeel over de noten en besprenkel met het citroensap en rum.
  • Klop voor het deeg, de boter en de suiker romig. Voeg zout en citroenschil toe, roer geleidelijk de eieren erdoor. Meng eerst de bloem en het bakpoeder erdoor, daarna de melk. Verdeel het beslag gelijkmatig over de appels.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven op de middelste richel in ongeveer 40-45 minuten gaar. Verwijder en laat ongeveer 5 minuten in de vorm afkoelen, stort dan op een taartvorm met de rand omhoog.
  • Server warm of afgekoeld met een bolletje vanille-ijs, toefje slagroom of zoals die is.

Heb je deze recept gemaakt?

Laat mij weten hoe je het resultaat vond? Laat een bericht achter en tag @cocoheaven.nl op Instagram en hashtag  #cocoheaven.nl.

Like
Close
CocoHeaven © Copyright 2021. All rights reserved.
Close

We bakken cookies, maar maken ook gebruik van cookies.   Meer info